27 Şubat 2014 Perşembe

0-24 Ay İçin En Faydalı ve İşe Yaramaz Oyuncaklar

Canım ne kadar sıkkın olsa da, daralıp bunalıp kaçma isteğiyle yanıp tutuşsam da  hayat elbette devam ediyor.Geçen gün İştar'ın oyuncaklarını toparlamaya (!) çalışırken farkettim ki, aldığımız yada hediye gelen çoğu şey aslında o kadar gereksiz ki. İştar'ın şu an 4-5 orta boy sepet dolusu oyuncağı var ve resmen yarısı çöp. Zaten hepsini bir araya koyunca birinin parçası bir başka sepette, diğerinin ki bilmem hangi odada olduğu için varlıkları da anlamsız. Birileri hamile ve küçük bebekleri olanlara bu oyuncak işini de anlatmalı.Çünkü oyuncakçıya gidildiğinde ıncık cıncık her şeyden satın almak istiyor insan ama inanın para ve yer kaybından başka bir şey değil çoğu şey.
19 aylık annelik tecrübemle,  aldığım onca ıvır zıvırın içinde bana 0-24 ay  için en faydalı oyuncaklar nelerdir diye sorsanız, listem aynen şu şekilde olurdu:
0-6 ay
Kesinlikle almalı: Pusete yada yattığı yere takılabilen ses çıkaran renkli zımbırtılar ve baby gym denen alet benim favorilerim. İlk aylarda bebeğin el-göz koordinasyonunu ve kas gelişimini kesinlikle bu ekipmanlar güçlendiriyor, üstelik saatlerce tepelerinden sarkan oyuncaklara uzanmaya çalışarak gayet de güzel eğleniyor pıtırcıklar!
Bence değmez: Yataktan sallandırılan ışıklı-müzikli dönenceler kesinlikle para kaybı! Hatta uzun süre o aletlere sabit şekilde bakmak zararlı bile olabilir bence.


6-12 Aylar

Kesinlikle Almalı: Diş çıkarma dönemi için ısır ısır ,yala yala bitmeyecek güvenli plastik oyuncaklar, emeklemeye/yürümeye hazırlanan bebeğinizle karşılıklı atıp yakalamanız için yumuşak bir top,  artık oturarak oynayabildiği için plastik yada tahta oyun blokları,iç içe geçebilen tipte plastik şekiller
Bence Değmez: Her türlü ses çıkaran,plastik,türkçe/ingilizce modu olan,elektronik oyuncak. Bunların bir de pazarlarda satılan kötü kalite plastikten yapılmış versiyonları var ki, almayın aldırmayın derim kesinlikle!

12-18 Aylar

Kesinlikle Almalı: Kalın kartondan, kolay yırtılmayacak bol resimli az laflı kitaplar, yavaş yavaş şekil ve sayı dünyasına girmesini sağlayacak tahtadan oyuncaklar (yandaki resimde gördüğünüz mesela), plastik kova-kürek takımları (park ve deniz kıyısı için), mıknatıs kalemli,silinebilen yazı tahtası (bunu hala kullanıyoruz)
Bence değmez: Konuşan,hasta olan,çiş yapan oyuncak bebekler, canlı gibi davranan kedi-köpekler. Barbie bebek tarzı süslü püslü oyuncaklar, plastik lap top çakması,her düğmeye basışta kötü kalite bir kayıtla ayrı bir şey söyleyen kakafoni aletleri.

18-24 Ay

Kesinlikle Almalı: Minik boy -mümkünse ahşap- masa -sandalye, yese bile bebeğinize zarar vermeyecek boya kalemleri, ucuz boyama kitapları, sayılar ve şekilleri daha da iyi kavraması için arkası mıknatıslı plastik magnetler, her yeer taşıyabileceğiniz el yada parmak kuklaları.
Örneğin  boya kalemlerini gıda maddesi sanan bizim minik cüce yavaş yavaş durumun farkına vardı galiba. Tabi bunda bizim de geliştirdiğimiz stratejilerin etkisi büyük. İştar'a geçenlerde İkea'dan aldığımız masa -sandalyeyi evin orta yerine koyup, bir de  masasında her daim boyama kitabı ve boş defter bulundurunca, İştar boya kaleminin yenecek bir şey olmadığını ve aslında boya yapmanın gayet keyifli bir aktivite olduğunu nihayet idrak etti. Şu an vaktinin çoğunu çalışma odasında (!) sürekli bişiler çizip boyayarak geçiriyor. Bana göre en faydalı aktivite bu.
Bence Değmez: Her türlü tablet bilgisayar ve oraya indirilmiş bin çeşit oyun. Durun daha o çok küçük bu işleri tam kavramak için, onun da sırası gelecek elbet. Kadın erkek ayrımcılığını şimdiden beynine yerleştirecek  kız bebekler için çakma küçük ev aletleri (süpürge,çamaşır makinası vs),erkek bebekler için asker-tank-tüfek vs oyuncakları, bana göre iç karartıcı yılan-sürüngen-sırtlan maketleri.

Ve bir de her daim lazım olacak bazı oyuncakları elbette es geçmeyelim: çocuğunuzun bağ kurabileceği, sürekli yanında gezdireceği yumuşacık bir tavşan,fil,köpek vs..Salladıkça çın çın ses çıkaran her türlü basit oyuncak ve balon,balon,balon. Bir sürü balon...
Şu aralar ev yapımı oyun-eğlence işlerine de kafayı takmış durumdayım. Evde çöpe atacağınız pek çok malzemeyle (tuvalet kağıdı rulosu, delinmiş çoraplar,yumurta kutusu vs) süper eğlenceli ve bebeğinizin zeka gelişimine katkıda bulunacak oyuncak yapmak mümkün. Bunları da deneyimledikçe buradan paylaşacağım. Unuttuğum bir şey olursa bana hatırlatın,ekleme yapayım olur mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder