5 Nisan 2013 Cuma

Etimoloji ve Dilbilimine Giriş: Bebeğe İsim Koyma

Sevgili eşim, kızımız henüz portakalda vitamin dahi değilken isim konusundaki tercihini son derece demokratik bir şekilde bana bildirmişti: çocuğun adı İştar olacak! Hop, bi dakka,İştar nedir kimdir diye wikipedia araştırmalarına daldığımda, anladığım bu terimin Mezopotamya mitolojisinde Afrodit'in tam karşılığı olan bereket ve güzellik  Tanrıçası olduğuydu. Yani bu "dişi" bir isimdi. E peki hadi afacan bir oğlan doğurursam bu çocuğun hali nice olur; o vakit elemana pembe tulum giydirip, kurdele mi takıcaz yani diye karşı beyanatta bulunduğumda, müstakbel baba adayının yanıtı gecikmedi: "yook, o kız olacak"..
Ve gerçekten de babamızın vitamininin 12. hafta ultrason görüntüleri, bunu konfirme eder nitelikteydi: evet dişiydi hatun kişi..Bu durumda İştar isminden annesi olarak kaçarım yoktu, kehanet tutmuştu. Kızımız hayatı boyunca ismini telefonlarda bir daha bir daha kodlayarak tekrar etmek zorunda kalacak, "İş-- ne??" lafıyla sık sık karşılaşacaktı.
Bu duruma gönlü razı olmayan teyzesinin son bir hamlesiyle İştar'ın yanına eklediğimiz klasik bir isim Çağla'nın gelmesiyle  kızımın nüfus cüzdanı şekillendi.Çağla şu an bizim "public" ismimiz, yani orada burada "ay ne tatlı şey, kaç aylık" sorusunun hemen ardından gelen "adı ne" ye cevaben, soran kişiyle olan samimiyet durumuna bağlı olarak, Çağla deyip geçiştiriyorum.
Hadi İştar gene bu toprakların Tanrıçası, peki ya beyaz Türk ana-babaların nüfus müdürlüğünden  kimlik çıkarırken hayli zorlandıklarını tahmin ettiğim diğer  elitist isimlere ne demeli? Etrafta şu an altında beziyle dolanan ama gelecekte müdür, hakim,kaymakam olacak nice Kayralar,Venüsler,Zeuslar,Marslar ve hatta Poseidonlar dolanıyor. Evet üzerinde mum+dad= me  yazan tulumuyla bir Muharrem gerçekten son derece kitsch bir görüntü ama iyi de, gün gelecek bebek Muharrem," Muharrem Bey'e" döndüğünde onun bir karizması, bir ağırlığı olmayacak etrafına karşı?
Bebeğime en ilginç ismi ben koymalıyım hırsıyla yanıp tutuşan ebeveynlerin özel önem verdikleri bir diğer konu da bebeğin isminde mümkün mertebe Türkçe karakter olmaması. Yani daha doğmadan don biçilen her şeyden habersiz bebe, uluslararası platformlarda yazışırken yarın bir gün zor durumda kalmasın; her türlü ecnebi onun ismini okuduğunda aynen olduğu gibi telaffuz edebilsin diye bu çaba. Hatta bunu bir adım öteye taşıyanlar,  enternasyonel bi isim olsun, her dilde karşılığı olsun derdindeler.
Çocuğunun ileride kendi isminden global bir marka yaratma ihtimali varsa o ayrı konu ama bırakın da kara kaşlı kara gözlü, TC pasaportlu bebenin adı kendi gibi "lokal" bişi olsun, kasmayın.Unutmayın ki General Motors'un Güney Amerika'da  dünya kadar lansman bütçesi harcayarak piyasaya sunduğu Chevrolet Nova model araba,Portekizce'de "gitmeyen" anlamına geliyordu! İnternette saatlerinizi harcayıp her türlü mitolojik kaynağı yalayıp yutarken bulduğunuz o dahiyane- eşsiz -benzersiz isim,  yarın bir gün çocuğun karşısına hiç hesaba katmadığınız bir anlamda çıkabilir, benden söylemesi!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder