22 Nisan 2015 Çarşamba

Ve Tam Gün Okulluyuz

İnce ince planlıyordum bir süredir..Bir taşla iki hatta bellki üç kuş vurulacaktı.Piyasa rayicinden bir hayli fazla parayı vermek zorunda kaldığım bakıcı müessesini 2 güne indirecek, İştar'ın tam gün yaşıtlarıyla beraber sosyalleşmesini sağlayacak ve mecburen de olsa evin işleriyle biraz daha fazla ilgilenecektim. Valla bu üçüncü hedef de yeterince önemli zira evde sürekli bir yardımcı olunca insan kendi evine yabancılaşıyor bir süre sonra. Yatılı bir yardımcı durumunda ne oluyor vallahi onu hiç düşünemiyorum.Hele ki kullanılmıyorsa o dolabın içinin silinip silinmemesinin de bir önemi kalmıyor, hatta daha ötesi öylece bırakıveriyorsun akşamdan kalma  kirli tabakları lavabonun içine..
Ocak ayı gibi İştar'ın uyku sorunları iyice tavan yaptı.Baktım olacak gibi değil, gittiği anaokulunun müdürüne bir mail attım:
Fikir almak istediğim konu şuydu: İştar’ın uyku sorunu hep vardı ama artık baş edemediğimiz noktaya geldi.
Örneğin bugün sabah 04:30 da kalktı, oysaki akşam 10 gibi , o da zorla,  uyutabilmiştim.Muhtemelen şu saatlerde okulda sızmıştır.
Gece yarılarına kadar full enerji dolaşıyor ortada . Sanki hiç  uykusu yokmuş gibi lego oynuyor gece 1’de.Bildiğimiz tüm yöntemleri denedik ama olmadı.
Bir türlü düzene sokamıyoruz, acaba bu sorunun altında yatan başka bir şey mi var, merak ediyorum.

Bize ne önerebilirsiniz bununla ilgili, evde ne yapalım, nasıl davranalım?
Cevap da şöyle bişi geldi:
Zaman zaman böyle uyku sevmeyen çocuklarımız oluyor.
Uyuyorsa öğlen uykularını bitirmekle başlamalısınız.
Demekki İştar uykuyla arası iyi olan bir yapıda değil, az uyku ona yetiyor.
Okulda geçirdikleri süreyi uzatmakta, yaptıkları aktivite miktarını arttırdığı için uyku sevmeyen çocuklarda işe yarıyor.
Ben de şunu dedim:
Bizim durum biraz daha ciddi boyutta olabilir.
Öğle uykuları için  artık hiç çaba sarfetmiyoruz, ancak kendi sızarsa. Olur da öğlen uyursa, ne yaparsak yapalım uyanmıyor,ancak zorla dürterek uyandırmamız gerekiyor.
Okuldan çıkınca en az 1 saat parkta oynuyormuş ama belki az geliyordur ,onu bilmiyorum.
Bazen de ben işten gelene kadar hiç uyumamış oluyor, bu defa da akşam 7 gibi koltukta sızıp, 12 de tekrar uyanıyor, gece 3 lere kadar ayakta. Boyama yapıyor,şarkı filan söylüyor. Yani öyle mızmız filan değil,  gece 3 te günlük hayatına aynen devam ediyor.
Akşam 10-11 gibi yatıp sabah 8 de kalktığı günler artık çok nadir,  eskiden geç yatıyor derdik, şimdi bu kadarına razıyız..
Ki bu durumda da ,gece boyunca en az 3 kere uyanıyor mutlaka.
Bir sonraki hafta facebookta paylaşılan sevimli bir okul fotoğrafından sonra şirket içinde odadan odaya fotoğraf üzerine yorum yapıldı ve  babam lafı patlattı: "Valla İştar  tam gün okula gitse daha çok mutlu olacak"
Ve ben de aksiyona geçtim hemen ve salladım maili okula:
Bu Pazartesi İştar için okulda   tam bir gün  denemesi yapalım istiyorum. Arada sektireceği günler olacaktır elbette ama takriben 9 Şubatla başlayan hafta itibariyle  tam gün okul düzenine geçebilirsek süper olur..Genel olarak uyku mevzuları dışında  İştar uyumlu bir çocuk ama yine de  bir kaç defa deneme yapmadan direkt   tam güne başlatmak belki sorun yaratabilir. Öğretmeni de uyum durumunu mutlaka gözlemleyecektir.
Ne dersiniz bu şekilde yumuşak bir geçiş yapalım mı önümüzdeki hafta için?

13 Şubat itibariyle İştar hanımın tam zamanlı anaokulu serüveni başladı..Resmi olarak!
Bakıcısıyla Şubat ayı için haftada 2-3 gün gelip o aya özel tam maaş verme konusunda anlaştık. sonraki aylar için de haftada 2 gün gelme karşılığında "artık" makul bir ücret konusunda da anlaştık. Tam gün okul işi finansal olarak da bizi rahatlatacak ,zira eskiden totalde 1900 tl ye mal ettiğimiz çocuk bakımı+ temizlik+ütü+ yemek işlerini Marttan itibaren 1450 TL ye mal etmeye başlayacağız,ekstra sosyalleşme de cabası ;)
Görünürde harika olan bu planda tabi büyük riskler de aldık: İştarın tam gün okulu sevmemesi, sürekli hasta olması, okula getirip götürecek kişinin artık ben olmam ama işlerin durumu vs..
Ölmek var dönmek yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder